Porseleinen schaaltje, Loosdrechts porselein.


Categorie:Verkocht
Datering:1774 - 1784
Plaats:Loosdrecht
Fabriek:Loosdrecht ( MOL )
Afmetingen:10,9 cm. x 9,2 cm. --- hoogte 2,5 cm.
Conditie:Uitstekend
Referentie nr.:7323M
Prijs:VERKOCHT

ZELDZAAM !!!!

Voor zover wij weten werd een dergelijk schaaltje nog niet eerder aangetroffen !!!

In het boek "De Loosdrechtse Porseleinfabriek boven water" van de Historische Kring Loosdrecht (2007) wordt op pagina 75 een schaaltje besproken waarvan de basisvorm gelijk is aan het thans door ons aangeboden schaaltje.

In tegenstelling tot het schaaltje in het boek heeft ons schaaltje vier pootjes, terwijl het tevens is voorzien van een florale decoratie in blauw onderglazuur en een geglazuurde onderkant van de bodem. Het schaaltje is gemerkt in blauw onderglazuur en heeft een ingegrift merk "7A" onder een horizontale streep.

In het boek wordt verondersteld dat dit type schaaltjes mogelijk werd gebruikt voor het mengen van verf. Door de vondst van ons schaaltje lijkt deze veronderstelling op losse schroeven te komen staan, het is immers niet logisch een kleur te mengen op een reeds gedecoreerde ondergrond.

Hoewel niet valt uit te sluiten dat dit type schaaltjes in ongedecoreerde uitvoering inderdaad werd gebruikt voor verf, lijkt het aannemelijk dat  deze schaaltjes een andere functie hadden. Deze functie is ons niet bekend maar men zou kunnen denken aan een schaaltje om ( gebruikte ) theelepels op te leggen, zoals in Engeland werd gedaan ( spoon tray ).